Hur arbetar er verksamhet kring allergenmärkningen av den mat ni lagar och serverar?

När den nya informationsförordningen från Livsmedelsverket trädde i kraft vintern 2014 fick man som leverantör en skyldighet och ett större ansvar att förmedla om maten innehåller allergener. Detta görs antingen genom märkning i ingrediensförteckningen alternativt ges muntligt på restauranger/skolrestauranger. Kravet om dokumentation gäller oavsett om allergeninformationen ges muntligt eller skriftligt. Vid muntlig information krävs goda rutiner och lika god kontroll på innehåll i alla led som vid märkning med en etikett. Men hur ska då all personal, som på ett eller annat sätt tar hand om maten, veta vilka allergener som ingår?

I både Mashie och Aivo finns ett utmärkt redskap som hjälper er i detta arbete. Genom att själva deklarera i era recept vilka allergener som ingår kan ni säkerställa att era matgäster får den mat som skall serveras dem. Ingår specifika livsmedel från era leverantörer deklarerar Mashie och Aivo även dessa allergener.

Märkning av mat

Start typing and press Enter to search